Preskočiť na obsah

Nozomi Taikai

Nozomi Taikai 2024

Po úspešnom minuloročnom pôsobení Kristíny, ako jedinej pretekárky z Hikari dódžó na Nozomi Taikai, sme sa tento rok rozhodli na súťaž tímov postaviť celý trojčlenný tím z nášho klubu. Pod vedením Mariána, ktorý bol na súťaž pozvaný ako rozhodca a pomocný učiteľ sa na svoju prvú súťaž vybrali Matúš a Maroš. Trojicu v tíme doplnila Kristína, ktorá ako najskúsenejšia, bola Mariánom nominovaná za kapitána tímu. Oficiálne teda na ňu pripadla úloha zvoliť poradie v tíme a prípadne ho meniť.

Po viac ako osem hodinovej ceste autom sa celá posádka hneď po ubytovaní vybrala na krátku oboznamovaciu prechádzku starým mestom, ktoré je známe svojou gotickou katedrálou sv. Ducha, Bielou vežou a historickou radnicou. Takmer stotisícové mesto leží na sútoku riek Labe s Orlicí a je od nepamäti známe ako obchodné centrum, cez ktoré prechádzala cesta z Krakova do Prahy.

Prehliadka mesta však nemohla trvať dlho, pretože v piatok večer sa začínal prvý tréning pod vedením hlavného učiteľa, Andy Watson senseia z Anglicka. Tri hodiny cvičenia naozaj ubehlo rýchlo a večer pokračoval spoločnou večerou v miestnej peknej vinárničke v spoločnosti Tomáša senseia a Pavly. Suši na večeru pred seminárom nikdy neuškodí.

Sobotné ráno začalo kávou na Mariánovej izbe, kde všetkým pripravil „životabudič“, aby neskôr pokračovalo seminárom v telocvični. Najzaujímavejšie na dopoludňajšom cvičení bol hodinový nácvik reiho s prízvukovaním, že je to jedna z najdôležitejších súčastí iaidó.

Na nedeľnú súťaž Kristína, ako kapitánka, zvolila relatívne jednoduchú stratégiu: Kristína – senpo, Maroš – chuken,  Matúš – taisho a tejto stratégie sa držala až do posledného zápasu. Vzhľadom na skutočnosť, že tento rok sa prihlásilo 13 tímov a nebolo možné časovo zvládnuť súťaž formou každý s každým, boli tímy rozdelené do dvoch základných skupín, kde prebehli zápasy každý s každým. Tým sa vytvorilo poradie v skupine. O celkové poradie potom súťažili vždy dva tímy, ktoré sa umiestnili na tom istom mieste, každý vo svojej skupine. Takto sa tímu Hikari dódžó, ktorý patril do skupiny s najnižšími technickými stupňami, podarilo obsadiť celkové ôsme miesto, čo je veľmi pekný výsledok.

Ďakujeme Kristíne, Matúšovi a Marošovi za zodpovedný prístup k reprezentácii klubu a prípravu na súťaž, ako aj výsledok súťaže.