Preskočiť na obsah

Medzinárodné Tamiya Ryu Gasshuku

International Tamiya Ryu Gasshuku

Po troch rokoch putovania po východnej Európe sa medzinárodné Tamiya Ryu Gasshuku vrátilo opäť do Belgicka. Latka organizačnej úrovne bola v Košiciach v roku 2023 nastavená pomerne vysoko a bolo ju teda ťažké nie len prekonať, ale aspoň dobehnúť.

Vzhľadom na finančné možnosti a taktiež študijné povinnosti väčšiny členov Hikari dódžó, sa tohtoročného gasshuku zúčastnili len Adriana a Marián, ktorý bol zároveň pozvaný aj ako pomocný učiteľ. V piatok skoro ráno sa stretli s Tamášom z Budapešti a potom ich cesta pokračovala spoločne až do Roeselare, kde sa gasshuku uskutočnilo tento rok.

Roeselare je neveľké priemyselné mestečko v severozápadnom Belgicku. Staničná reštaurácia, ani námestie pred stanicou veľmi nenadchli. Medzi zatvorenými reštauráciami sa nakoniec podarilo nájsť jednu, kde sa dalo najesť a napiť. Po ubytovaní v malom sympatickom hotelíku, s veľkou izbou a určite najväčšou terasou zo všetkých izieb, padlo vhod uvítacie a zároveň zoznamovacie pivko s Patrikom senseiom a novým členom Tamiya rodiny zo Španielska.

Veľká športová hala v Roeselare bola od hotela sotva päť minút chôdze. Je nová, pekná, je možné ju rozdeliť na niekoľko samostatných športovísk. Toto má svoje výhody, ale aj nevýhody. Výhody sú hlavne na strane majiteľa haly, pretože vie prenajať celý priestor naraz viacerým podujatiam. Pre iaidó gasshuku dominujú skôr nevýhody. Počas piatkového cvičenia prenikal cez oddeľovaciu stenu hluk basketbalového tréningu detí a neskôr aj hudba z tréningu aerobiku. Podobne to bolo aj v sobotu a v nedeľu tieto vedľajšie efekty dosiahli špeciálnu úroveň, keď vo vedľajšej časti hrali futbal postarší páni s nadváhou a veselo kopali loptu to rozdeľovacej steny medzi športoviskami.

Počas trojdňového cvičenia rozdelil Patrik sensei účastníkov do troch skupín podľa technických stupňov. Každá skupina mala dvoch učiteľov. Adriana bola pod senseiovým vedením v skupine štvrtých a piatych danov. Marián bol jedným z učiteľov v skupine druhých a tretích danov.

V priebehu troch dní sa prešli všetky tri skupiny koryu kata – Omote no Maki, Chuden, Koran no Maki a prvé štyri kata Tachi Tai. Na začiatku gasshuku bola úroveň vedomostí, ale aj praxe jednotlivých kata rôzna. V priebehu cvičenia však bolo možné vidieť, ako sa úroveň pomaly dvíha a nakoniec je možné skonštatovať, že každý, kto sa zúčastnil seminára sa zlepšil a zároveň odišiel s ďalšími cennými informáciami, ktoré poskytli učitelia v každej skupine cvičencov.