Preskočiť na obsah

Prvý koryu seminár v Bukurešti

Koryu Iaido Seminar Bucharest

V treťom januárovom týždni 2024 usporiadala Rumunská kendó federácia svoj prvý iaidó koryu seminár, ktorý sa odohral v Bukurešti, hlavnom meste Rumunska. Keďže v tejto krajine sa usadili a rozvíjajú svoju činnosť hneď dve tradičné školy iaidó, Tamiya ryu a Muso Shinden ryu, na seminár boli pozvaní učitelia oboch škôl. Za Tamiya ryu prijali pozvanie okrem Patrika senseia, hlavného predstaviteľa tejto školy v Európe, aj jeho dvaja žiaci, Liviu a Marián z nášho dódžó.

Let z Budapešti do Bukurešti nebol až taký krátky, ako sa očakávalo. Malé turbovrtuľové lietadlo si však s nástrahami počasia celkom pekne poradilo a Marián aj napriek neočakávaným turbulenciám bezpečne pristál neskorý večer na bukureštskom letisku za prekvapivo teplého počasia, cca 14°C. V priebehu noci napadalo v hlavnom meste Rumunska približne 20 centimetrov snehu, ktorý zakrýval krásne ľadové klzisko na chodníkoch a predstavoval neviditeľné nebezpečenstvo na ceste do dódžó.

Ako sa ukázalo, dódžó, v ktorom prebiehal seminár, je v jednej permanencii pre bojové umenia. Hneď v sobotu ráno v ňom mali súťaž a skúšky malý karatisti z miestneho klubu. Seminár iaidó teda začal až po malých nádejách rumunského karate trošku netradične o 11.00 hodine.

Seminára sa celkovo zúčastnilo viac ako 40 účastníkov zo siedmych krajín s rôznymi technickými stupňami. Ako sa ukázalo, Rumunsko patrí medzi málo krajín, kde je enkláva zástupcov našej krásnej školy Tamiya ryu väčšia, ako majú ostatné ryuha.  V priebehu soboty sa pod vedením Patrika senseia, ktorý podrobne vysvetlil jednotlivé kata a za pomoci Mariána senseia, na ktorom boli tieto kata vysvetľované, prešla väčšia časť Omote no Maki, pričom učitelia kládli dôraz hlavne na riai.

Deň bol zakončený spoločnou večerou v krásnej reštaurácii, kde nechýbalo skvelé jedlo, príjemná atmosféra a obrovské množstvo diskusií s účastníkmi seminára, ktorí aj v neskorých hodinách sršali energiou, entuziazmom, ale aj zvedavosťou. V reštaurácii bolo možné stretnúť aj účastníkov kendó seminára usporiadaným tiež rumunskou federáciou, ktorý bol vedený technickým riaditeľom Európskej kendó federácie Jean-Piere Labru senseiom z Francúzka.

V nedeľu sa pokračovalo v sérii Omote no Maki a neskôr sa na želanie Patrika senseia všetci pustili do série Chuden, ktorý je z fyzického hľadiska najnáročnejší a takpovediac najbolestivejší, ak sa nepraktikuje na pravidelnej báze. Deň sa zakončil úspešnými skúškami a úsmevom na tvári.  Všetci účastníci zaznamenali väčší, či menší pokrok vo svojom koryu cvičení a učitelia vyjadrili nádej, že pri najbližšom stretnutí sa tento pokrok opäť prehĺbi.