Preskočiť na obsah

Kensei Iaidó Seishin v Prahe

Kensei Iaido Seshin

Rok sa s rokom stretol a my sme sa opäť vybrali na Kensei iaidó seishin do Prahy. Tento rok šiesti,  oproti minulému roku posilnení o dvojicu Matúš a Maroš, ktorí išli na svoj prvý veľký seminár a tiež svoje prvé skúšky. O niečo skúsenejší, Kristína a Matej, si išli overiť svoju ročnú prípravu na skúšky na 2. dan. A nakoniec najskúsenejší, ktorí boli organizátorom pozvaní ako učitelia a členovia skúšobnej komisie, Adriana a Marián. Tomu sa už povie skutočná výprava.

Cesta prebiehala v pohode skoro až do Brna, kde sme v totálnej dopravnej zápche na diaľnici skonštatovali, že diaľničný poplatok v Čechách je vlastne veľmi drahý parkovací lístok pre parkovanie na diaľnici. Počas slimačieho tempa v kolóne okolo Brna sa postupne zotmelo a rozsnežilo. Cestári v Čechách sú takí veselí chlapci ako na Slovensku. Do Prahy sme stretli až dva snežné pluhy. Miestami bolo dobrodružstvo diaľnicu už len nájsť pod snehom, nie to po nej ešte šoférovať. Ale vyhliadka na dobré české čapované pivko nás hnala dopredu.

Na seminári sa tento rok zišlo cez 40 účastníkov zo siedmich krajín. Zvládnuť tento počet bolo na šiestich učiteľoch zo štyroch krajín. Vzhľadom na veľmi dobrú odozvu z minulého roku, aj tento rok dostala Adriana na sobotu samostatnú telocvičňu, v ktorej pripravila program pre ženy. Tie, ktoré už zažili tréning pod jej vedením sa tešili na stretnutie. Tie, ktoré sa s týmto rozdelením na mužskú a ženskú časť stretli prvýkrát a boli tak trošku skeptické, na koniec dňa boli milo prekvapené a pochvaľovali si úžasnú atmosféru, ktorú Adriana vytvorila pri cvičení.

Ďalší štyria učitelia si medzi seba rozdelili mužskú časť účastníkov podľa technických stupňov a najväčší dôraz sa kládol na techniku seku ako takú a na začlenenie správneho seku do kata.

Sobota večer je na väčšine seminárov zasvätená sayonara párty. Keďže reštaurácia bola podľa mapy sotva 20 minút pešo od hotela, naša výprava sa rozhodla zájsť tam pešo. Chvíľku síce vyzeralo, že ideme opačným smerom, ale nakoniec sme absolvovali krásnu prechádzku zasneženými chodníčkami v okrajovej časti Prahy.

V nedeľu sa cvičilo už len v jednej telocvični, pričom sa pod dozorom učiteľov prechádzali všetky ZNKR kata, samozrejme so zameraním na poobedňajšie skúšky. Keďže kandidátov nebolo veľa a skúšobné komisie boli dve, skúšky prebehli pomerne rýchlo s veľmi uspokojivými výsledkami. Všetci členovia Hikari dódžó predviedli veľmi pekné cvičenie a oprávnene obdržali nové technické stupne. Matúš a Maroš vynikajúco zvládli svoje prvé skúšky na 2. kyu a Kristína s Matejom 2. dan. Všetkým členom oddielu gratulujeme a tešíme sa na ďalšiu spoluprácu s Kensei dódžó.