Preskočiť na obsah

Majstrovstvá Európy v Iaidó

Majstrovstvá Európy v Iaidó 2023

Dvaja členovia Hikari dódžó, Matej a Marián, aj tento rok boli medzi reprezentantmi Slovenskej kendó federácie na Majstrovstvách Európy Iaidó, ktoré sa konali v nemeckom Mníchove.
Matej zaobstaral úplne novučičkého golfa s automatickou prevodovkou, takže 12 hodinovú cestu si musel sám aj odšoférovať. Marián len zhodnotil, že Das Auto už nie je auto, ale iba záhradná kosačka, u ktorej na spojazdnenie navigácie človek potrebuje oba kľúče.

Po príjazde do športového komplexu sa chlapci tešili na prvé pivko, od ktorého si v hlavnom meste bavorska – Minga (Mníchov) sľubovali naozaj veľa. Chlapci asi zabudli, že prišli na Majstrovstvá Európy a nie na pivný Oktoberfest. Aby toho sklamania nebolo málo, po prvej noci Marián hneď ráno v pozore stál na recepcii a so svojim typickým šarmom dával svoju prvú sťažnosť, keďže termostat v izbe bol nefunkčný. Samozrejmosťou bolo jeho ubezpečenie, že aj keď druhú noc strávia v ruskej zime, tak sa za izbu nebude platiť. Mariánovým orlím očiam neunikol po vstupe do športovej haly fakt, že medzi vlajkami chýba naša slovenská. Do popredia sa dostali určité pochybnosti o nemeckej precíznosti, najmä keď sa zo srbskej vlajky začal odlepovať ich znak …

Seminárový deň prebiehal typickým štýlom a s drobnými zmenami v Zen Nihon Kendo Renmei Seitei kata. Sobotňajšiu individuálnu súťaž odštartoval hneď Matej, ktorému sa tento rok nepodarilo postúpiť zo skupiny. Zato Marián predviedol svoju pripravenosť a prvýkrát v kategórii rokudanov sa hneď prebojoval do semifinále, kde sa stretol so svojim premožiteľom. A tak bronzová medaila putovala do nášho oddielu.

Neoddeliteľnou súčasťou Majstrovstiev Európy, hlavne v iaidó, je aj sayonara párty, na ktorej je možné sa konečne porozprávať s dlhoročnými dobrými kamarátmi, s učiteľmi a známymi a stráviť príjemný večer v spoločnosti ľudí, ktorí posledné tri dni zdieľajú rovnaké zážitky.