Preskočiť na obsah

Iaidó seminár v Srbsku

Iaido seminar v Belehrade

Belehrad. Starý a Nový. Starý, z ktorého nad husté koruny stromov vykúka len niekoľko vyšších budov postavených ešte v minulom tisícročí. Nový, ktorého moderné výškové budovy pripomínajú vyspelé európske metropoly. Starý s parkmi hustejšími ako lesy. Nový s úžasnými hausbótovými reštauráciami a diskotékami. Starý s historickým jadrom, ktoré už bolo nespočetnekrát zničené vojnami.
Belehrad metropola Srbska, ktorá sa stala na prvý júnový víkend aj metropolou iaidó pre neďaleké krajiny, pretože usporiadala už 9. srbské iaidó koshukai pod nepretržitým vedením Spirosa senseia z Grécka (7.dan iaidó renshi, 6.dan kendó).
Belehrad, mesto, v ktorom sme ešte neboli, preto sme sa rozhodli prijať pozvanie a spraviť si predĺžený víkend s cieľom nielen si dobre zacvičiť, získať nové informácie, ale trošku aj spoznať temperamentnú srbskú kultúru a ľudí.
V dvojčlennej výprave – Adriana a Marián, sme sa vybrali na výlet už vo štvrtok poobede.
Šesťhodinovú cestu po diaľnici, ktorá prechádza Belehradom pár metrov od hotela, kde sme bývali, sme absolvovali s jednou dlhšou prestávkou na hraniciach Srbska a Maďarska. Na vlastnej koži sme zažili ako to funguje na cestných hraniciach s EU. Do hotela sme dorazili neskoro večer, ale aj napriek neskorej hodine nás prišiel organizátor, náš veľmi dobrý dlhoročný priateľ, Veljko Djokovič, privítať osobne a posedel s nami chvíľu na pivku.

V piatok ráno priletel aj Spiros sensei a po jeho ubytovaní v tom istom hoteli sme sa vybrali spoločne so senseiom a Veljkom za poznaním starého Belehradu. Je to zaujímavé mesto, pripomínajúce svojim centrom starú Budapešť. Po dlhšej prechádzke sme si oddýchli v kaviarni „Ruský cár“, kde sme prečkali aj dážď. Keďže sme nemali až do večera vážny program, nebol problém zotrvať v družnom rozhovore pri káve aj viac hodín.
Piatkový večer bol vyhradený neoficiálnemu dvojhodinovému tréningu. Spiros sensei sa venoval žiakom, ktorí si prišli zacvičiť iaidó a pod Mariánovým vedením prebehol tréning džódó za výdatnej Adrianinej asistencie. Dve hodiny nie je dlhý čas, ale aj ten sa podarilo využiť naplno a pomôcť tak srbskému džódó v jeho začiatkoch.
Seminár začínal v sobotu pre nás netradične v „skorých ranných hodinách“ o 8.00. Po raňajkách so senseiom, kde sme si rozobrali, čo sa bude cvičiť a čo sa očakáva od Mariána, ako jeho asistenta so 6. danom, sme sa spoločne vydali pešo do športového centra, ktoré je len 5 minút chôdze od hotela. Objektívne treba skonštatovať, že športové centrá v Srbsku sú cez víkendy úplne kapacitne vyťažené. Všetky haly boli počas celého víkendu plne obsadené organizovanými akciami, ale aj neregistrovanými športovcami z okolia.

Ako to tradične býva na lokálnych seminároch tohto typu, prvý deň sa sensei za Mariánovej asistencie plne venoval ZNKR iaidó katám. Pre nás osobne to bol veľmi zaujímavý zážitok, pretože sme sa prvýkrát zúčastnili na seminári, kde sensei má okrem vysokého stupňa v iaidó aj vysoký stupeň v kendó a viacero momentov v iaidó vysvetlil z pohľadu aktívneho učiteľa kendó. Boli to informácie, nad ktorými sme sa museli naozaj zamyslieť a budeme musieť popracovať na svojom iaidó aj z tohto aspektu.
Večer, po cvičení sme sa spoločne so senseiom a pár organizátormi presunuli z hotela do centra starého Belehradu na večeru a potréningové pivko. Pri pive a rozhovore čas ubieha rýchlo, takže sme sa ani nenazdali, kedy sa priblížila polnoc.

Nedeľné cvičenie prebehlo, ako sa to občas stáva na seminároch, kde sa sensei môže spoľahnúť na svojho asistenta, odlišne ako v sobotu. Spiros sensei si pod svoj patronát zobral  technické stupne od 3. danu vyššie a podrobnejšie sa venovali hlavne Ippon me mae. Marián dostal na starosť sedemnásť cvičencov po 2. dan vrátane, pričom až 14 z nich malo v nedeľu poobede skúšky. Úlohou bolo pripraviť ľudí na skúšky a vyšším stupňom vysvetliť, čo to znamená Jo-Ha-Kyu. Celé dopoludnie táto skupina drilovala ZNKR iaidó kata, pričom efektívnosť cvičenia sa prejavila tým, že 100% účastníkov skúšok ich aj urobilo. Poobede si sensei zobral pod svoj dohľad cvičenie koryu. K Mariánovi pridelil ako asistentov Adrianu a Veljka, pričom dostali za úlohu vysvetliť účastníkom seminára princípy a priebeh súťaže v iaidó – taikai, keďže sú všetci traja skúsenými súťažiacimi. Neostalo len pri vysvetľovaní. Všetci si postupne vyskúšali súťažné zápasy. Po hodine cvičenia sa Marián rozhodol do procesu rozhodovania zapojiť aj všetky 3. dany, ktorým vysvetlil spôsob rozhodovania a velenia počas zápasov. Počas ich rozhodovania Marián bedlivo sledoval ich činnosť a radil im v momentoch ich neistoty.

Celý seminár bol ukončený spoločným enbu, ktoré prebehlo po skupinách podľa technických stupňov, pričom velenia pri enbu sa zhostil sám sensei. Skutočným zážitkom bolo samostatné enbu Spiros senseia, v ktorom ukázal nielen ZNKR kata, ale aj koryu kata. Pre Mariána bolo cťou poverenie veliť senseiovmu enbu.
Koshukai pre nás skončilo krátkym oddychom pred cestou, hodinkou na kávu so Spiros senseiom, organizátormi Veljkom a Dejanom. V doznievaní víkendového zážitku sme spoločne prebrali niektoré detaily cvičenia, ale aj plány do budúcna…