Preskočiť na obsah

Tamiya Ryu Gasshuku v Košiciach

Tamiya Ryu Gasshuku v Košiciach

Po dohode dódžó lídrov s Patrikom senseiom zpred niekoľkých rokov o tom, že Tamiya Ryu Gasshuku sa každý rok bude presúvať vždy do inej krajiny, pripadla česť organizovať toto medzinárodné podujatie na Slovensko. Takže v roku 2023 sa členovia International Tamiya Ryu zo 7 krajín zišli v najkrajšom meste Slovenska, v Košiciach. Tí, ktorí tu ešte neboli si večerné centrum Košíc okamžite obľúbili. Veď atmosféru centra vylepšovali oslavy dňa Košíc, ktoré pripadli na nedeľu 7. mája. Je to oslava dňa, kedy Košice ako prvé mesto vôbec v Európe obdržali v roku 1369 erb.

Dokonca aj počet zúčastnených krajín na Gasshuku akoby odrážal túto slávnostnú udalosť. Okrem domácich Košičanov a blízkych Maďarov a Rumunov prišli aj zástupcovia Tamiya ryu z Belgicka, Francúzka, ale aj Guadaloupe a dokonca Kanady. Neváhali precestovať polovicu zemegule, len aby sa stretli so svojim učiteľom a získali ďalšie informácie potrebné ku svojmu ďalšiemu cvičeniu. Všetci účastníci za to, že si našli čas a pricestovali do Košíc obdržali od organizátorov špeciálny osobný darček.
Piatkové welcome keiko sa ako vždy nieslo v znamení džódó. Krátke rozhýbanie sa po dlhom sedení v lietadlách a autách padlo celkom vhod. Na sobotu bol pripravený špeciálny program, ktorý ešte na žiadnom gasshuku nebol. Cvičili sa párové kata s bokenmi Tachi Tai, ktoré sú zamerané na získavanie pocitu súpera a odhady vzdialenosti.

Nedeľné a pondelkové keiko bolo už plne venované koryu katám, či už Omote no Maki alebo Koran no Maki. Patrik sensei sa tento rok rozhodol, že okrem toho, že on povedie celý seminár, bude mať dvoch pomocných učiteľov, a to Liviu senseia a Mariána senseia, ktorí počas seminára poskytovali cenné rady ostatným účastníkom.
Každý deň po seminári bol zakončený spoločnou večerou, takže všetci účastníci spoznali nielen historické centrum Košíc, ale aj zaujímavé reštaurácie a vinotéky, kde ochutnali slovenské vína, z ktorých im obzvlášť chutilo Tokajské víno.
Po utorkovej prehliadke chrámu sv. Alžbety, výstupe na vežu kostola a obhliadke starého mesta všetci účastníci odleteli domov, aby pokračovali vo svojom cvičení s novými vedomosťami a entuziazmom.